Formule1start

Max rijdt zich rijk

Voor de één is Max Verstappen een soort van nerd-achtige verwende jonge gast die staat te stampvoeten als het niet naar zijn zin gaat. Die soms wereldvreemd lijkt en denkt dat hij de beste is en niemand aan hem kan tornen. Voor de ander is Verstappen de ‘boy next door. Een aardige Hollandse jongeman die er alles voor over heeft om goed te zijn in zijn sport, en altijd en overal iedereen te woord wil staan en beleefd zijn antwoorden geeft. Hoe je ook over hem denkt, Max is bovenal een racetalent en wie dat ontkent volgt de Formule 1 niet, of heeft meer verstand van verzekeren, aldus een oude reclame slogan.

Max Vertappen heeft zijn contract tot ieders verbazing nu al verlengt tot 2020, terwijl zijn contract pas afliep eind 2018. Voor aanvang van de GP van Amerika werd dit nieuws door Red Bull en Max zelf naar buiten gebracht. Op de vraag waarom, vertelde Max dat hij alle vertrouwen had in het team en de mensen in de fabriek. Dat is mooi en toen de vraag viel wat hij ging verdienen wist Max te zeggen dat de verdiensten niet belangrijk zijn. “Ik win liever honderd races dan dat ik 100 miljoen verdien” aldus Verstappen. Nu zal Max geen honderd miljoen gaan verdienen, maar de geruchten gaan dat hij voor de komende drie jaar wel een slordige 30 miljoen op zijn bankrekening krijgt bijgeschreven, ook geen onaardig bedrag.

Verstappen heeft bijgetekend omdat hij werkelijk denkt dat Red Bull hem als ‘eerste’ rijder aanmerkt, ondanks de aanwezigheid van Daniel Ricciardo. Dat hij tussen nu en 2020 wereldkampioen wordt in de Formule 1 en Red Bull alles op alles zal zetten om hem daarmee ook de jongste kampioen ooit te laten worden. Je vraagt je af hoe Red Bull hem deze garantie kan geven. Weet Red Bull veel meer dan alle insiders in de Formule 1 bij elkaar. De komende tijd zal er een ware stroom aan geruchten losbarsten. Zal Red Bull een overeenkomst hebben afgesloten met Mercedes? Waardoor het beste chassis van het veld ook de beste krachtbron krijgt in de toekomst. Zal……..?

Maar goed, Verstappen is een goed coureur en misschien ook wel de beste van de generatie F1 coureurs die nu rijden en er aan staan te komen. Red Bull heeft veel vertrouwen in onze landgenoot en wilden hem graag behouden voor het team. Dat is een zekerheid anders verleng je niet in samenspraak je contract. Max Verstappen zal heel graag wereldkampioen worden, en zo snel mogelijk. Max is een aardige jong vent, die er alles voor over heeft om dat te bewerkstelligen. Maar geloof me, die miljoenen die hij al heeft verdiend en gaat verdienen, die geeft hij heus niet weg om zijn doel te bereiken. Max rijd zich rijk, en dat misgun ik hem zeker niet. En wanneer hij Wereldkampioen wordt in de F1 en al zijn miljoenen met een grote stroom water de zee is in gesleurd, want dat is dan toch niet belangrijk meer, dan kan hij later altijd nog gaan werken bij een liefdadigheidsinstelling.

Dure punten?

Dure punten

Na elf races is het verschil tussen Vettel en Hamilton 14 punten in het voordeel van de Duitser. Het hadden er echter ook 11 kunnen zijn. In de GP van Hongarije liet Hamilton zijn teamgenoot Bottas in de laatste ronde aan hem voorbij komen als goedmakertje voor de eerder gedane geste van Bottas op Hamilton. Bottas liet immers Hamilton voorbij gaan tijdens de race omdat Hamilton dacht de beide voor hem liggende Ferrari’s te kunnen aanvallen, wat de Brit uiteindelijk niet lukte. Een ‘mooi’ gebaar van Hamilton en Mercedes naar Bottas toe die hierdoor als derde op het podium verscheen, maar de drie punten die Hamilton weggaf kan uiteindelijk ook fataal zijn in de strijd om de Wereldtitel. In de 67 jarige geschiedenis van de Formule 1, is het 18 keer voorgekomen dat het verschil tussen de kampioen en de nummer twee, 3 punten of minder was.

Hamilton gaf aan dat hij Wereldkampioen wil worden op een eerlijke manier. Het zal wel, maar bij Ferrari zullen zij achter in de pitbox op de Hungaroring toch wel smadelijk hebben gelachen om de actie van Mercedes en Hamilton. Bij Ferrari hebben ze de hele race in Hongarije een klagende Raikkonen aan moeten horen, die aangaf dat hij sneller was dan de voor hem rijdende Vettel. Maar de teamleiding gaf geen krimp, immers Vettel kon 25 punten bijschrijven, en dat vond men bij de Italiaanse renstal een belangrijk resultaat. Niks geen cadeautjes bij Ferrari, maar Vettel helpen op weg naar de titel, en Raikkonen moet dit maar mopperend accepteren.

Toto Wolff, teammanager bij Mercedes, ziet liever dat beide rijders als brave klasgenootjes het seizoen afmaken. Wolff gaf aan dat het een risico van het weggeven van punten aanwezig is, maar niet allesbeslissend is voor de rest van het seizoen. Zal Wolff dit herhalen wanneer blijkt dat na de spannende slotrace in Abu Dhabi, Hamilton twee punten tekort komt voor de titel en Ferrari met Vettel ziet feestvieren? Volgens Wolff is het een stukje teampsychologie waar ze uiteindelijk de vruchten van plukken, maar persoonlijk denk ik dat dit flauwekul is. Wolff wil geen seizoen draaien als vorig jaar, met de elkaar in de haren vliegende Rosberg en Hamilton. Wolff wil twee vrienden in zijn team en hoopt dan maar dat Hamilton toch voor de vierde keer Wereldkampioen wordt.

Ik kan natuurlijk niet voorspellen wat de laatste negen races van het seizoen nog voor spektakel gaat opleveren. Hamilton is misschien wel de beste coureur in de F1 en geeft nooit op, en Mercedes is een topteam. Maar Ferrari is een geducht concurrent die dit jaar een aantal tactische goede races heeft neergelegd op het asfalt. Vettel doet niet onder aan Hamilton, en dat beloofd nog wat voor de rest van het seizoen, die na de zomerstop aanvangt met de GP van België. Ik kan geen koffiedik kijken, maar mocht Vettel met een miniem verschil Wereldkampioen worden, dat is de kans groot dat Wolff meer tijd krijgt om met vrouwlief Susie door te brengen. Zover is het nog niet, maar de weggeven punten in de GP van Hongarije zal tijdens deze zomervakantie van Hamilton en Wolff nog vaak in gedachten langs komen.

DRS

DRS

Geen kunst aan

Het Drag Reduction System werd in 2011 geïntroduceerd in de Formule 1. Door het openen van de achtervleugel vermindert de neerwaartse kracht die de achtervleugel creëert, dit resulteert in een hogere topsnelheid van de bolide. Deze hogere topsnelheid bevordert het inhalen in de Formule 1. Veel F1 volgers vinden dat dit systeem absoluut geen toevoeging is in de racerij. Een belangrijk argument dat door de tegenstanders wordt aangedragen tegen het gebruik van DRS, is het feit dat de verdedigende rijder een ongelijke strijd levert, omdat die rijder de DRS niet in mag zetten om te verdedigen.

Onder andere oud F1 coureur Alain Prost vind dat de DRS moet worden afgeschaft: “Dit soort kunstmatige oplossingen hoort niet thuis in de racerij. Ik heb totaal niets met DRS. Het publiek ook niet, zij weten dat een inhaalactie nu niets bijzonders meer is.” Prost krijgt bijval van onder andere Ross Brawn en Helmut Marco. Ross Brawn, de nieuwe sportdirecteur van de Formule 1, wil ook een einde maken aan het DRS systeem. Brawn gaat dan ook graag op zoek naar alternatieven. Red Bull Racing adviseur Helmut Marko sluit zich bij Brawn aan. ‘’Dankzij DRS is degene die vooraan rijdt altijd de sigaar. Je kan gewoon niets doen, het is niet echt inhalen’’. Toch moet gezegd worden dat na de invoering van dit systeem in 2011, het vaak aardige kat-en-muis-spelletjes opleverden, en het zorgde direct voor een ruime verdubbeling van het aantal inhaalmanoeuvres per race in datzelfde jaar.

Mijn mening staat gelijk aan die van voorgenoemde heren. Het systeem mag dan wel meer inhaal acties laten zien, maar alleen op de rechte stukken, waar men dit systeem mag gebruiken. Om op die stukken in te kunnen halen, maakt van de coureur die de kans krijgt om de DRS te gebruiken, niet echt een meer bekwame rijder. De kunst van het inhalen is de juiste lijn kiezen in de bochten, waar rem je en waar gaat het gas er weer op, het juiste moment kiezen voor de inhaalmanoeuvre, dat is de kunst van het racen en maakt de onderscheid tussen de goede en hele goede racers. Verdedigen van je positie hoort daar ook bij, maar met iemand achter je die de DRS open zet en daardoor meer PK’s kan creëren, dan kan je zelfs als top coureur meestal wel fluiten naar je positie die je even daarvoor hebt gewonnen door waar stuurmanskunst. Het pure racen, en dan vooral inhalen, is naar mijn idee met de komst van de DRS wel wat minder geworden.

In 2017 is, door diverse nieuwe aanpassingen aan de bolides, de DRS wat minder van invloed op het racen. Volgend jaar verdwijnt alweer de T-wing en de haaienvin, twee onderdelen aan de auto die dit jaar zijn geïntroduceerd. Lopende dit seizoen zullen er waarschijnlijk wel nieuwe reglementen worden veranderd of worden toegevoegd voor het seizoen 2018. De auto-industrie die de auto produceert voor de gewone man, zoals jij en ik, profiteren van de technologie die de F1 ontwikkeld. Nieuwe snufjes aan chassis en motor kan uiteindelijk ten goede komen aan de weggebruiker in zijn personen auto. Hoewel de F1 een racesport is, waarbij snelheid en inhalen een belangrijk aspect is binnen de sport, hebben wij in de toekomst niets aan de DRS. En geloof me, een DRS op je personenauto zal de veiligheid in het dagelijkse verkeer niet ten goede komen. Wat mij betreft afschaffen dus die kunstmatige snelheidstechniek, en laat de coureurs het werk doen. Laten we gaan kijken naar een ware “niet kunstmatige” racesport. Een racesport waarbij de coureur op gevoel en instinct zijn races rijdt.

Rosberg stopt ermee

Rosberg

Het boek kan dicht

Er zullen altijd mensen zijn die zeggen dat ze het wel aan zagen komen. Die signalen zagen bij hem in de laatste paar races van het seizoen. Het zal wel, maar zelfs de staf van zijn team werd verrast. Nico Rosberg melde op 2 december dat hij per direct stopt als Formule 1 coureur. Het sloeg in als een bom, de woorden van de kersverse wereldkampioen die hij uitsprak tijdens de persconferentie in Wenen, voorafgaande de prijsuitreiking van de FIA. Stoppen op het hoogtepunt van je carrière, het zijn maar weinig topsporters die dat kunnen zeggen. Volgens Rosberg heeft hij zijn doel bereikt na een lange weg en ten koste van zijn personen om hem heen. Zijn familie en vooral zijn vrouw en kind moesten wijken voor het ene doel, wereldkampioen worden in de F1. Welnu, dit is gelukt en zegt Rosberg “auf wiedersehen”.

Na Massa en Button is Rosberg de derde coureur die aan het eind van 2016 de Formule 1 verlaat. Nico Rosberg heeft nooit de populariteitstatus gekend die zijn landgenoten Schumacher en Vettel wel hebben ondervonden. Rosberg deed zijn best, maar was volgens de media te lief voor de sport. Hij bleef meestal keurig binnen de grenzen en ook buiten de sport om wist hij zich weg te stoppen in zijn eigen privé wereld. Rosberg zal niet de boeken in gaan als de ruwe bolster in de F1 met spraakmakende acties of uitspraken. Dat hij bij Mercedes te maken had met Lewis Hamilton zal ook niet altijd een lekker gevoel zijn geweest voor Rosberg. Hamilton is meer een tegenpool van de Duitser. Toch was het mooi om te zien dat Rosberg in 2016 meer van zich afbeet en volledig ging voor de titel. Hij kreeg zijn kans en pakte deze dan ook met beide handen aan. Je kan zeggen wat je wil over Rosberg, maar dankzij hem kregen we wel een mooi gevecht om de titel in 2016. En we moeten maar afwachten of de opvolger van Rosberg bij Mercedes ook in staat is om Hamilton te verslaan. Ik denk dat we Rosberg komend seizoen nog wel eens gaan missen.

Wie de opvolger wordt bij Mercedes is afwachten. Meteen na de aankondiging van zijn vertrek uit de Formule 1 kwamen de speculaties al op gang. Het zal voor diegene geen gemakkelijke opgave worden om Rosberg te vervangen. Nico Rosberg heeft 11 jaar doorgebracht als actief rijder in de Formule 1. Ervaring is belangrijk, en er zijn maar weinig coureurs die zonder dit al aankloppen op de deur naar het ereschavot. Ook Rosberg had jaren nodig voordat hij mee kon met de top. Mercedes staat voor een moeilijke keuze voor de opvolging. Wie o wie moeten zij naast Hamilton als tweede rijder aannemen. Een ervaren rot zoals Vettel, Alonso of Bottas of een jonge coureur zoals Ocon of Wehrlein. Het zal hoe dan ook een lastige keuze worden voor Mercedes, die dit ongewild en compleet verrast in de schoot kreeg geworpen door Nico Rosberg.

Het zal Rosberg niet echt interesseren. Nico zal vanaf 3 december 2016 zich gaan toeleggen op hele andere zaken. Zijn vakantie en het genieten met zijn gezin kan wel eens behoorlijk lang gaan duren. Rosberg liep al vanaf de GP van Japan met de gedachten in het rond aan een eventuele afscheid. Nu hij dit heeft gedaan, zal er een last van hem zijn afgevallen. Rosberg is eenmalig Wereldkampioen Formule 1, net zoals zijn vader Keke Rosberg dat is. Dat is het streven geweest van de 31-jarige Duitser. Nico Rosberg heeft het boek F1 dichtgeslagen en zal een nieuw boek beginnen, een boek dat veel minder openbaar zal zijn dat zijn vorige uitgave was. Dat Rosberg maar veel inspiratie mag vinden voor zijn nieuwe boek.

Sauber

Sauber F1 Team

Blauw geld

Eind Februari 2016 liet Monisha Kaltenborn, zij heeft de leiding over het F1 team van Sauber, bij de presentatie van het Zwitserse team weten dat Sauber voor een middenmoot positie gaat. Monisha wist op dat moment heus wel dat dit grootspraak was. Sauber is een klein team met een minimaal budget, zo klein zelfs dat naar aanloop van de eerste race de salarissen niet eens volledig konden worden uitbetaald. Kaltenborn gaf al aan dat het een zwaar seizoen zou gaan worden, maar dat alles goed zal komen en dat ze zal vechten voor het team. Financiële problemen lopen als een rode draad door het seizoen 2016. In mei lieten ze de tweedaagse test in Barcelona aan zich voorbijgaan, geen geld dus, al gaf Sauber allerlei andere redenen aan voor hun afwezigheid. Later in die maand wordt er gefluisterd dat Sauber het seizoen mogelijk niet kan afmaken, maar Kaltenborn blijft optimistisch. "Ja, we hebben bepaalde uitdagingen", zegt ze over de huidige financiële situatie van haar team. "Maar we werken er heel hard aan om deze achter ons te laten en ik ben ervan overtuigd dat we binnenkort een oplossing hebben”. In juli laat Sauber ook verstek gaan voor de testsessie op Silverstone. Eindelijk kan in de “zomerstop” Kaltenborn met een glimlach op het gezicht de pers met goed nieuws te woord staan. Het team was overgenomen door een investeringsmaatschappij uit Zwitserland. “Even geen financiële problemen meer en kunnen we ons nu volledig richten op de rest van het seizoen” aldus een duidelijk opgeluchte Monisha Kaltenborn.

Op het moment van schrijven heeft Sauber als enige team nog geen punt behaald, en de kans is groot dat men puntloos blijft tot aam het einde van het seizoen. Marcus Ericsson en Felipe Nasr hebben nu eenmaal niet de beste F1 bolide onder hun kont zitten van het veld. Ergens moet je medelijden hebben met deze jongens. Tot een derde van de race kunnen zij vooruitkijken om dan alleen nog maar in de zijspiegels te gluren om de snelle mannen te laten passeren. Menig keer krijgen zij commentaar van de kop van het veld dat ze niet snel genoeg aan de kant gaan. Maar als rijder bij een minder team als Sauber wordt je er toch tureluurs van. Rij je in een blauwe auto, zie je ook nog constant die fel flikkerende blauwe borden langs de kant en marshals die maar zwaaien met blauwe vlaggen. En als ze dan een keer lekker in de race zitten gunnen ze elkaar het licht in de ogen niet zoals het gevecht in Barcelona en met het dieptepunt in Monaco, waar ze elkaar van de baan reden. Dan pakt Pascal Wehrlein voor Manor ook nog eens een punt in de GP van Oostenrijk, waardoor Sauber helemaal alleen en troosteloos onderaan staat. Het zit Monisha en Sauber dan ook weer niet mee in het al zo moeilijke jaar 2016.

Wie de coureurs voor 2017 worden is nog niet bekend gemaakt. Hoe de financiën zullen zijn in 2017 is niet bekend. Of Monisha Kaltenborn de leiding blijft behouden is nog niet bekend. Wat wel bekend werd gemaakt is dat Sauber voor komend seizoen met de laatste specificatie van de Ferrari motor van 2016 zal gaan racen. Sauber heeft nog, na de laatste race in Abu Dhabi, vier maanden de tijd om alles goed op orde te krijgen, want op 26 Maart 2017 staat de GP van Australië op de kalender. Sauber zal wel aan het begin van het seizoen 2017 in herhaling vallen, en roepen dat ze gaan voor de middenmoot. Het is voor de geel/blauwe brigade te hopen dat dan die woorden wel uitkomen. Misschien met de hulp van de nieuwe investeerder, die moet dan wel een hele berg briefjes van 100 Zwitserse Franks op voorraad hebben liggen. Die passen overigens wel bij Sauber, want ze zijn nogal blauw gekleurd.

5 Mei 2016

Max Verstappen

Bevrijdingsdag

In de ochtend van 5 mei werd officieel bekend gemaakt dat Max Verstappen de overstap maakt van Toro Rosso naar Red Bull. Onze landgenoot vervangt Daniil Kvyat die bij Toro Rosso de plaats van Vertappen inneemt. Max Verstappen verlengde meteen zijn contract bij Red Bull tot en met 2019. Verstappen wordt dus vanaf heden teamgenoot van de Australiër Daniel Ricciardo.

Direct na deze toch wel verrassende persmededeling van Red Bull begon het speculeren over deze plotselinge en ingrijpende ommezwaai van Red Bull op de sociale media. Na vier races wordt Max gepromoveerd en Daniil gedegradeerd, zo kan je het wel stellen. De exacte reden van deze manoeuvre zullen we waarschijnlijk nooit precies te weten komen, maar daar zullen de fans van Max zich weinig zorgen over maken. De pas 18-jarige talentvolle coureur is neergestreken bij een topteam in de Formule 1, en dat is buitengewoon snel te noemen.

Er zijn diverse theorieën in omloop , waarom Red Bull deze ingrijpende beslissing heeft genomen. Het is een publiek geheim dat er halverwege 2015 spanningen begonnen te ontstaan binnen Toro Rosso tussen Carlos Sainz en Max Verstappen. De spanningen namen daarna eerder toe dan af. Misschien niet tussen de coureurs maar wel tussen de twee kampen en met name de technici van Toro Rosso. Vlak voor de GP van Rusland dit jaar, werd John Booth binnengehaald als 'racing director'. Booth moest waarschijnlijk, met zijn ervaring, alle neuzen weer dezelfde kant op zien te krijgen. Wie weet had hij al snel in de gaten dat dit op korte termijn niet mogelijk was, en dat men daarom heeft besloten tot deze radicale ingreep. Dit vermoeden wordt versterkt doordat Verstappen zijn race-engineer, de Spanjaard Xevi Pujolar, meteen dezelfde dag werd ontslagen.

Het verhaal dat Daniil Kvyat, vanwege zijn aanrijdingen met Sebastian Vettel in de GP van Rusland, het veld moet ruimen voor Verstappen is ook een theorie. Hoewel deze theorie mijns inziens minder voor de hand ligt. Het lijkt het erop dat Kvyat jammerlijk het kind van de rekening is geworden door de ontstane onrust binnen het team van Toro Rosso. Verder wil Red Bull snel aansluiting met Mercedes en Ferrari. Daniil Kvyat is goed, maar niet goed genoeg voor Red Bull. De 22-jarige Rus past waarschijnlijk niet in dat plaatje. Hoe het ook zij, Kvyat zal zich in ieder geval minder prettig voelen door deze maatregelen van het Oostenrijkse team.

Red Bull vang door deze actie twee vliegen in één klap. De kans is groot dat de rust terug keert bij Toro Rosso, en Verstappen is meteen vast gelegd voor een langere periode. Red Bull ziet mogelijkheden voor de toekomst met Verstappen en Ricciardo. Het plan om volgend jaar met deze twee rijders voor de titel te gaan is, mede door de oorzaken van afgelopen maanden, in een stroomversnelling gekomen. Er zullen nog wel lang geruchten blijven omtrent de actie van Red Bull. Max Verstappen zal zich daar weinig van aantrekken. Voor Verstappen was 5 mei misschien wel een persoonlijke Bevrijdingsdag, zeker voor zijn carrière in de Formule 1. De toekomst zal het leren.

Mag ik ook even klagen

Het formule 1 seizoen is al weer even onderweg in 2015. Als je volger ben van de Formule 1 dan heb je zo je eigen mening over dit circus. Iedereen wil dat graag ventileren, als onbekende volger op een website, een blog, een forum of waar dan ook. De wat bekendere namen in de F1 hebben de pers als uitlaatklep. Sommigen staan vooraan om hun mening en hun beklag haarscherp uit te doeken te doen. De pers duikt er bovenop wanneer er insiders van de Formule 1 lopen te klagen hoe fout de F1 bezig is. Natuurlijk is er een vrijheid van meninguiting in een deel van de wereld, maar wat de Formule 1 betreft wordt ik wel eens moe van die klaagzang en die vingerwijzingen. De Formule 1 lijkt wat aan populariteit te verliezen, maar daar zijn vele personen debet aan, ook de notoire klagers.

Door de multimediale wereld waarin we heden ten dage leven, wordt alles sneller onder een vergrootglas gelegd. Elke fout van een rijder wordt uitvergroot, in slow motion tig keren herhaald, en menigeen heeft daar zijn mening over. Elk woord dat er wordt gesproken wordt zo vaak herhaald in de pers, dat er soms kolderieke situaties ontstaan. En diegene die de woorden heeft uitgesproken is hiervan het dupe, ook al ontkent hij ten stelligste dat hij die woorden heeft uitgesproken. Niet voor niets zie je op televisie steeds meer sporters en leidinggevenden met elkaar praten met de hand voor de mond. Men beschermd zichzelf en elkaar in deze, zo voor de ogen, transparante sportwereld.

Ook de Formule 1 maakt deel uit van deze wereld. De techniek en de televisieregistratie zorgt ervoor dat de Formule 1 steeds voorzichtiger omgaat met alles wat een camera met zich meedraagt. En toch horen en zien we steeds meer. Men kan meeluisteren wat er tijdens de race gezegd wordt tussen teamleiding en coureur. Hoewel we dit wel met een korreltje zout moeten nemen. Niet alles wat er wordt gesproken wordt uitgezonden. Coureurs die op het podium verschijnen voor de huldiging – nog vol met adrenaline - worden meteen geïnterviewd en later komt er dan de persconferentie. Na de race staan er meteen zogenaamde experts klaar om hun mening te geven over wat goed, maar vooral wat er fout is gegaan in de race. En helaas, we doen er allemaal aan mee, zelfs ik.

Er wordt wat afgeklaagd in de Formule 1. De ene vind dat de banden niet voldoen, de ander vind de motor prut. Het chassis voldoet niet, het circuit is niks, meer brandstof in de tanks, de jury is onredelijk, de FIA moet op de schop, coureurs zijn te jong, Ecclestone is te oud en ga maar door met de waslijst van klachten. Zo langzamerhand vraag ik me af of er wel wat goeds is te noemen in de Formule 1. Er blijven altijd punten voor verbetering, in welke sport dan ook. De Formule 1, met zijn miljoenen volgers, is een altijd uitdagende sport. Riskant voor de beoefenaars en tegelijk innovatief wat betreft veiligheid en technische ontwikkelingen.

De Formule 1 is de top van het autoracen. Laten we genieten van al dat moois wat er tijdens de races afspeelt, zowel vooraan als achterin het veld. Laten we niet alles vergelijken met de tijden van toen, maar kijken en vooral accepteren van de tijden van nu. Bij elke sport zijn er nu eenmaal regels, en die zorgen wel eens voor kritiek. Ik heb het gevoel dat we echter bij de F1 wel erg zeuren. En dus van mijn kant éénmalig dan maar: mag ik ook even klagen over al die personen die altijd weer klagen.

F1 2014

Een aantal weken na het einde van het Formule1 jaar 2014 toch maar in de virtuele pen geklommen. Na negentien races mocht Lewis Hamilton zich, voor de tweede keer in zijn carrière, laten kronen tot Wereldkampioen. Elf wedstrijden wist de Brit winnend af te sluiten, en is de eindzege dik verdiend te noemen. Samen met zijn teamgenoot Nico Rosberg, die tweede werd in de eindrangschikking, heerste het Mercedes duo het jaar 2014. Mercedes won ook op overtuigende wijze de titel bij de constructeurs. Na een periode van Red Bull lijkt Mercedes de komende jaren het te kloppen team.

Het F1 jaar 2014 zal niet de boeken ingaan als het meest spectaculaire racejaar in de koningsklasse van de racesport. Daar was de suprematie van Mercedes nu eenmaal te groot voor. Maar om nu te zeggen dat het saai was, is in mijn ogen ook niet correct. We hebben genoten van een aantal mooie races, waarbij er werd gevochten om elke plaats en was de wederopstanding van Williams F1 team een waar genot om naar te kijken. Ricciardo wist drie keer zijn Red Bull als eerste over de finish te rijden, en ook dat mag een goede prestatie genoemd worden van de altijd breed lachende Australiër. De ex- wereldkampioen Sebastian Vettel reed een vrij kleurloos seizoen, en mag volgend jaar zijn geluk beproeven bij Ferrari.

Het jaar 2014 kende ook dieptepunten. Zo was er de enorme crash van Jules Bianchi in Japan. De Fransman van Caterham ligt op dit moment in een ziekenhuis in Nice, en men is voorzichtig met medisch nieuws. De toestand van Jules wordt nog altijd kritiek maar stabiel genoemd. Het is te hopen, voor hem en zijn naasten, dat de sympathieke Fransman weer de oude wordt. De kleine teams hadden het financieel erg moeilijk dit jaar. Marussia en Caterham kwamen onder curatele te staan aan het einde van het seizoen. Marussia werd failliet verklaard en Caterham kon na een financiële ‘bedelactie’ nog aan de start verschijnen voor de laatste race in Abu Dhabi. Het is op het moment van schrijven nog onduidelijk of beide teams in 2015 aan de start verschijnen.

Ik sluit af met een beetje kritiek, een eigen mening dus. Het jaar 2014 was niet het seizoen waarop ik stiekem had gehoopt. Het was mij allemaal even te klinisch. Door alle regelgevingen voor en tijdens het seizoen leek het wel of de coureurs niet allemaal voluit durfden te racen, bang voor reprimandes of schorsingen. Bernie Ecclestone en de zijnen zullen toch eens bij zichzelf ten rade moeten gaan of dit jaar 2014 wel de juiste graadmeter is geweest voor de toekomst. De Formule 1 volgers grommen en willen spektakel en echte races zien. Races waarbij zo nu en dan eens een schouderduwtje wordt uitgedeeld, zonder dat de coureur bang is dat hij zichzelf na afloop terugvindt op de laatste plaats wegens een straf uitgedeeld door de jury. Natuurlijk moeten er regels zijn voor de veiligheid van de mannen in en om de auto’s, maar laat het alsjeblieft geen jurysport gaan worden. Dan haak ik echt af, en ga wel turnen kijken. Dat laatste moet je met een korreltje zout nemen. Maar veel Formule1 volgers haken af, als je danzij alle regels door de bomen het bos niet meer ziet.

In 2015 is Formule1start er weer bij, en hier op Formule1start maar met een paar regeltjes.

«      1   |   2   |   3   |   4      »